Wij zien de laatste tijd weer een toename in het uitdelen van ongezonde traktaties. Aangezien wij een B-fit school zijn, staan wij voor gezonde traktaties.

Nu zijn er de afgelopen weken ongezonde traktaties uitgedeeld door leerkrachten en ouders en dat past niet binnen ons beleid ‘Gezonde school’. Zo zijn wij allemaal mensen, die wel eens iets gemakkelijks kiezen en achteraf denken, dat had ik niet moeten doen!

Zo krijgen wij ook steeds meer reacties van ouders die aangeven er genoeg van te hebben dat hun kind thuis komt met snoep of van hun kind moeten horen dat ze een ‘vette’ hap gegeten hebben.

Vanaf nu spreken wij graag met u af om zoveel mogelijk na te denken over gezonde traktaties die ook erg aantrekkelijk en lekker zijn voor uw kind(eren). Kijk eens op www.gezondtrakteren.nl

voor ideetips.

Hieronder kunt u een ingezonden brief lezen van een moeder van een vierde groeper bij ons op school.

Ieder jaar komt het weer terug en voor sommige ouders maar één keer en voor andere ouders misschien wel drie keer per jaar. Mijn kind is jarig en wat moet hij of zij gaan trakteren. Want ja, een coole traktatie kan je populariteit behoorlijk opkrikken.

Ga ik als ouder voor gezond en dus ingewikkeld en duur of voor ongezond en dus goedkoop en snel?

Opmerkelijk genoeg denkt een kind meestal niet in termen van gezond en ongezond maar in termen van kleur en vorm.

“Ik ben ook wel eens in de verleiding gekomen om een ongezonde traktatie te maken. Ja, wel te maken en dus niet aanschaffen en uitdelen”.

Mijn zoon kon me haarfijn vertellen hoeveel suiker er in het boodschappenmandje lag en hoe slecht dit wel niet voor lijf en leden was. De uitleg die hij aan mij gaf was uiterst gefundeerd en geen speld tussen te krijgen.

“Heb ik op school geleerd, mam” daar sloot hij mee af. Daar stond ik dan met een boodschappenmandje vol bagger. Ik heb het teruggelegd en we zijn naar huis gegaan.

Nog geen stress, ik had immers nog een week de tijd om iets anders te verzinnen. Mijn zoon vond het allemaal erg logisch, het moest gewoon een gezonde en coole traktatie worden.

Het was duidelijk dat als ik toch voor ongezond en snel kies, dan zou ik hem niet respecteren en serieus nemen.  Dus ik in de actie op internet: Instagram, Pinterest, Smulweb, Facebook en ga nog maar even door.

Voor ik het wist had ik enorm veel voorbeelden van gezonde traktaties. Ik heb er drie uitgekozen die qua tijd en budget mij het beste paste. Mijn zoon mocht uit deze drie kiezen. Die zouden we dan samen maken. Mijn zoon was zo trots als een pauw op zijn zelf bedachte en zelfgemaakt traktatie. Gezond en helemaal cool door kleur en vorm.

Tijdens het trakteren waren er een aantal kinderen in de klas die eindelijk ook de traktatie mochten pakken, omdat ze er niet allergisch voor waren of er ziek van werden.

Ik vind het goed dat de school veel aandacht besteed aan voedsel en suikerinname en eigenlijk mogen ze van mij nog wel een stapje verder gaan. Geen ongezonde traktaties meer.

Het heeft mijn niets meer gekost dan anders en samen met je kind iets maken is gewoon fantastisch!!